Quantcast
Channel: Borås Tidning - Nyheter - Borås
Viewing all 5013 articles
Browse latest View live

Hotade familj och grannar

$
0
0

En man i 45-årsåldern greps nu på morgonen i Sjömarken, misstänkt för olaga hot.

Mannen, känd av polisen sedan tidigare i missbrukskretsar, greps strax efter klockan halv sex för att ha hotat familj och grannar.

– Han är precis gripen, vi får se hur länge han blir kvar. Han ska förhöras under förmiddagen, säger inre befäl Fredrik Zetterlund vid Boråspolisen.

Vad som låg bakom hoten är tills vidare oklart.


"Det enda jag saknar är havet"

$
0
0

De boende inom äldreomsorgen i Borås är mycket nöjda. Det visar en stor enkätundersökning från Socialstyrelsen.

Sörmarksgatan 201 tillhör de äldreboenden där brukarna är bland de mest nöjda i Borås. Så har det varit under flera år, enligt flera enkätundersökningar.

97-åriga Elsie Odhagen flyttade hit för två år sedan och är äldst på boendet. När hon får frågan, lyckas hon först inte komma på vad mer hon skulle önska sig av själva boendet.

– Nära till skogen, det var det som fick mig att välja det här stället. Maten är bra, sköterskan har vi här varje dag, doktorn är här en gång i veckan. Personalen är underbar, säger Elsie Odhagen.

Överlag är många nöjda i äldreomsorgen i Borås, enligt Socialstyrelsens enkätundersökning. Allra mest i stadsdel Väster, där 90 procent säger att de är mycket eller ganska nöjda.

– Det är vi jätteglada för, säger Ingalill Lindberg, områdeschef i Väster.

Men hon konstaterar samtidigt att det finns utrymme för förbättringar:

– Det är bra att enkäten kommer nu, så att vi kan utgå från den inför nästa år. Varje enhetschef får i uppdrag att ta fram två förbättringsområden att jobba med. Vi får till exempel låga betyg på matsituationen på flera ställen, så det är något att ta tag i, säger Ingalill Lindberg.

Många av de gamla som deltagit i undersökningen har svarat att de ofta eller ganska ofta känner av ensamhet. I Borås ligger siffran mellan 60 och 70 procent.

– Det är ingen jättebra siffra, men det är ju lika över hela landet och det är kanske svårt att komma åt. Det beror också på vad man lägger i begreppet. När man är gammal och vännerna börjar försvinna är det kanske naturligt att man känner sig ensam ibland, även om vi gör vad vi kan, säger Inger Krefors, områdeschef för äldreomsorg i stadsdel Öster.

Elise Odhagen på Sörmarksgatan saknar ibland fler att umgås med. Boendet på Sörmarksgatan är litet, med bara åtta brukare i varje byggnad.

– Fast det är också bra att det är litet. Och jag har ju mina vänner från kyrkan som hälsar på, min ene son flera gånger i veckan. Men jag är från Styrsö. Så gissa vad som är det enda jag saknar? Havet, säger Elsie Odhagen.

För 90-årige Ingvar Sjöblom några lägenheter längre bort ser tillvaron annorlunda ut.

– Jag ligger mest i sängen och lyssnar på radion. Men jag har inte ont nånstans och är så väl omhändertagen. Det är nästan så jag tycker ibland att jag är i paradiset redan, säger han.

Undersköterskan Veronica Wallén har arbetat på boendet sedan starten 1991. Skälet är enkelt ?hon trivs.

– Vi trivs alla här. Jag har med hunden, Olivia, här också ibland. Vi har en äldre som är väldigt nedstämd och när hon ser Olivia vänder hon. Många som är stela i kroppen orkar ändå klappa lite, säger Veronica Wallén.

Högt betyg för Byttorpsklint

$
0
0

Byttorpsklint som drivs i privat regi står sig väl i jämförelse med den kommunala verksamheten.

– Vi har aldrig sagt att vi är bättre än kommunens omsorg. Men det här visar att vi är minst lika bra, säger David Clifford, verksamhetschef.

I sammanställningen av Socialstyrelsens enkätundersökning jämförs privatdriven äldreomsorg med den som drivs av kommunen. I Borås haltar den jämförelsen något, eftersom bara ett enda äldreboende drivs i privat regi. Det är Byttorpsklint, som drivs av Vardaga (som tidigare hette Carema).

På många områden får Byttorpsklint högre betyg i undersökningen än genomsnittet i resten av stadsdel Väster, där Byttorpsklint ligger. Det gäller till exempel mat, aktiviteter och personalens bemötande.

– Jag blev väldigt glad när jag tog del av det. Det bekräftar vad vi hela tiden har sagt, att vi levererar bra kvalitet och omsorg, säger verksamhetschefen David Clifford.

Däremot är det färre som tycker att de kan påverka vilken tid de ska få hjälp av personalen, jämfört med de boende på kommunala boenden. Byttorpsklint får också lägre betyg bland annat när det när det gäller utemiljön kring boendet, liksom möjligheterna att komma ut.

– Jag kan inte kommentera det, eftersom jag inte har tagit del av alla parametrar i undersökningen. Vi har främst tittat på huvudparametern, som är ett slags nöjd kund-index, säger Clifford.

Och när det gäller total nöjdhet är siffrorna utjämnade – 90 procent av de boende på Byttorpsklint är nöjda eller mycket nöjda, samma siffra som i övriga stadsdel Väster.

– Jag ser det som en bekräftelse på att vi levererar bra kvalitet och omsorg, säger David Clifford.

I dag äter två miljoner svenskar kladdkaka

$
0
0

Kladdig eller torr, som muffin eller i form. I dag hyllas och mumsas kladdkakan mer än någon annan dag på året.

Inte lika känd som kommande Fars dag, men inte lika ouppmärksammad som bakverkskonkurrenten Wienerbrödets dag den 22 november. Kladdkakans dag som infördes 2008 har på senare år jäst i sin form och är nu en högtidsdag att räkna med. Under fredagen förväntas nämligen över två miljoner svenskar sätta tänderna i det chokladfyllda bakverket.

Under torsdagen inleddes Café bakgårdens förberedelser inför dagens smaskande tidigt. Victoria Hansén, anställd på kaféet med ett genuint intresse för bakning och tidigare deltagare i tv-serien Sverige mästerkock, hade i går fullt upp med kakorna.

– Vi har bakat en hel del nu, och kommer säkert att få baka några till under fredagen. Men det är svårt att bedöma hur många som kommer gå åt. Alla kanske inte vet att Kladdkakans dag firas, säger hon.

Med sin passion för bakning hittar hon gärna olika sätt att baka kladdkakan på. Lakritskladdkaka och marshmallowkladdkaka är några exempel på hur den kan varieras.

– Är man bara lite kreativ och har intresset kan man variera i oändlighet.

Sina egna recept vill hon dock inte avslöja.

– Nej, de håller jag för mig själv. Men för att göra kakan extra kladdig är blockchoklad ett måste, så mycket kan jag säga!

Enligt en undersökning gjord av Arla föredrar halva befolkningen grädde som tillbehör. Glassen hamnar på andra plats, och är enligt proffset inte lika passande.

– Grädde är godast till, så är det bara, säger Victoria Hansén.

Populärast är bakverket i Västernorrland och Jämtland där hela 37 procent planerar att äta kladdkaka under fredagen. Om lika stor andel boråsare kommer göra detsamma återstår att se, men det råder inget tvivel om att kladdkakan blir mer poppis i olika formar och former.

– Det krävs inte många ingredienser för att få till den, och den funkar bra i det vanliga utformandet, såväl som muffin. De är nog mycket därför den är så omtyckt skulle jag tro.

Förbund nominerar Kinberg Batra

$
0
0

Den ekonomisk-politiske talespersonen och gruppledaren Anna Kinberg Batra har nominerats till ny moderatledare av länsförbundet i Södra Älvsborg.

– Anna har visat stort ledarskap i riksdagsgruppen de senaste fyra åren och det fanns stor enighet kring hennes kompetens. Hon är ansedd som bra politiker och det var ett enhetligt beslut, säger Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot för Södra Älvsborg.

Kinberg Batras namn var det enda som lämnades in av länsförbundet. Andra moderata länsförbund har krävt att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande, men det gör inte Södra Älvsborg.

– Det är bättre att vi utser partiledare och sen får vi bygga upp det lag som ska finnas i partiet framöver, säger Cecilie Tenfjord-Toftby.

Anna Kinberg Batra är nu nominerad av minst nio länsförbund.

Lunchkollen: Mat med sting

$
0
0

Grekiska Tavernan har ett kanonläge nära Stora Torget och uppenbarligen hittar många lunchätare dit.

Förra gången lunchtestarna besökte tavernan (17/5 2013) hade vi synpunkter på att vissa rätter på buffén inte fungerade optimalt utan tog stryk av varmhållningen).

Den här gången är vi nöjda. Buffén är fortfarande generös med tre varmrätter och ett rejält och fräscht salladsbord.

De grillade och chipotglaserade kalvfärsbiffarna fyllda med cheddar har en kryddig eftersmak och passar utmärkt till tabascocremen och friterad klyftpotatis. (Tur att det är buffé och att man får ta om...)

Den kolgrillade laxen är toppad med grillad citron, lime och smakar precis som den ska, med en vitlöksaioli som (precis som tzatzikin) håller högsta klass. Den chilislungade potatis till är inte det vanligaste, men chilin piggar verkligen upp den svenska favoritknölen.

Pastasåsen (bacon, champinjoner och grädde, chili och vitlök). är krämig och chilin ger ett välkommet sting, men trots att den är klart godkänd så får den finna sig i att vara det svagaste kortet på buffébordet. Vilket inte är något dåligt betyg i sig.

Över lag är maten välkryddad, och läser man veckans meny mer noga finns chili med i någon form varenda dag. Det gör den rätt i även om den knappast varit känd som det grekiska kökets främsta attribut.

Sammanfattat är det en bra buffé med minst tre välsmakande rätter och någon extra oannonserad tillagd, för dagen kyckling i tomatsås. En stabil hög klass.

När vi serverar oss kaffe, med tillhörande hembakad toscakaka (guldstjärna!), får vi plötsligt syn på brödkorgen. Och efter lite snabbt tjuvlyssnande märker vi att vi inte är de enda som missat att det fanns bröd till salladen (gott sådant, varmt som i hembakat, dessutom). En petitess i sammanhanget, men bättre skyltning hade inte skadat.

Lunchpatrullen

Dom efter skottlossning kan överklagas

$
0
0

Tingsrätten friade de två män som åtalat i samband med skottlossningen på Evedalsgatan i augusti. På grund av ny teknisk bevisning kan nu åklagaren överklaga domen.

Under förhandlingarna i tingsrätten åberopade åklagaren ett förhandsbesked från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Det sade att skjuthandsprovet på en av de två åtalade männen påvisat nio tändsatspartiklar, varav åtta med samma sammansättning som motsvarade patronhylsorna i revolvern som använts. Även på mannens tröja hittades partiklar som matchade vapnet.
Den åtalade mannen lämnade dock en berättelse där han hade hållit om handen/armen på den person som höll i revolvern när den avlossades. Eftersom sammanlagt sju personer greps efter skottlossningen kunde inte tingsrätten bortse från att mannens berättelse kunde vara rimlig.
Nu har SKL kommit med ett nytt yttrande, som slår fast att ingen av de andra som befann sig på platsen, och senare greps, hade krutrester på sig - förutom de två åtalade männen.
– Som det ser ut nu kommer jag nog att klaga beroende på det nya yttrande som kommit in. Det har kommit fram ny bevisning som talar för att åtminstone en av de här personerna varit inblandade. Men jag ska läsa in mig lite mer, i nästa vecka ska jag ta ställning till hur jag gör, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Brandskadade hopptornet är rivet

$
0
0

I torsdags kväll brann delar av hoppanläggningen i Björbobacken ner. I dag fanns bara ett sotigt skelett kvar som revs vid lunchtid. Anders Blixt var en av dem som blåste liv i verksamheten för 50 år sedan.

Under torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand på Rya åsar. Det visade sig att det var den gamla anrika hoppbacken som brann. En 28-årig man som befann sig på platsen misstänktes ha vållat branden och togs med till polisstationen för förhör. Efter förhören anhölls mannen som misstänkt för mordbrand. Vid lunchtid satt han fortfarande anhållen hos Boråspolisen och misstankarna om mordbrand kvarstod.

Vid lunchtid revs hoppbackens torn av Borås stads servicekontor.

På måndag är det tänkt att polisen ska göra en teknisk undersökning på platsen som tills dess är avspärrad.

En av dem som var med och byggde upp anläggningen i mitten av 60-talet var dåvarande boråsaren Anders Blixt som numera bor i Varberg.

– Det är beklämmande att det skulle sluta på det här viset. Jag tror aldrig att jag har hört talas om att en hoppbacke brinner ner, säger Anders Blixt som tillsammans med andra medlemmar i IFK Borås la mängder av arbetstimmar på anläggningen för 50 år sedan.

Anders berättar att hoppbacken byggdes i början av 1950-talet men att den hade förfallit när han var med och blåste nytt liv i anläggningen ett tiotal år senare.

– Vi byggde den första plastbacken i södra Sverige. Jag brukar åka upp och titta på anläggningen och minnas när jag är i Borås på besök, säger han.

Även när det pågick hoppverksamhet i backen hade klubben problem med både vandalisering och inbrott.

– Det ligger ju lite avskilt, så de kunde ju hålla på länge utan att bli upptäckta, säger han.

Någon verksamhet har inte bedrivits i hoppbacken på många år och anläggningen är satt i ett kraftigt förfall.

Borås stads fritids- och folkhälsoförvaltning har långt framskridna planer på en rejäl upprustning av hela området kring den gamla hoppbacken. En miljon kronor har avsatts för upprustningen i förvaltningens budget för nästa år. I de planerna står det att hopptornet ska rivas.

 

Vårdcentraler hotas av nedläggning

$
0
0

Nya krav på läkarbemanning gör att vårdcentralerna i Dalum, Viskafors och Fritsla hotas av nedläggning.

– Vi är bekymrade över hur vi ska klara de här kraven, säger områdeschefen för Närhälsan i Sjuhärad, Maritha Bäck.

Efter årsskiftet träder en ny bestämmelse i kraft i den så kallade Krav- och kvalitetsboken för primärvården i Västra Götaland. Det här dokumentet gäller lika för privatdrivna vårdcentraler som för regionens egna.

Och nu hopar sig problemen för tre av Närhälsans mindre enheter, alla i Sjuhärad. För det nya kravet är att det på alla vårdcentraler alltid måste finnas en legitimerad läkare på plats.

Om distriktsläkaren är ute på ett kort uppdrag, till exempel på ett närbeläget äldreboende, får inte vårdcentralen lämnas tom på läkare. Minst en underläkare måste vara kvar.

– Det innebär att på de mindre vårdcentralerna med två distriktsläkare på deltid går det inte att uppfylla kravet om att det alltid ska finnas en doktor i lokalerna, säger Maritha Bäck.

Bäck var i egenskap av områdeschef med i det interna remissarbetet inför framtagandet av 2015 års kvalitetsbok. Och säger till BT att hon påtalade sina farhågor för att mindre vårdcentraler kan få svårt om kravet skulle bli verklighet.

Trots sina farhågor skrev hon nya tvååriga avtal med de tre nu berörda vårdcentralerna i början av det här året.

– Detta var ju ett förslag som jag inte hörde något mer om på länge, förrän nu när det här dyker upp. Avtalen förlängde jag innan beslutet om kvalitetsboken hade fattats.

Regionen får inte skjuta till extra pengar eller liknande till sina egna vårdcentraler inom Närhälsan, eftersom både de offentligt drivna och privata alternativen ska ha samma villkor. Alla betalas enligt den ersättning som följer patienterna.

Därför har Närhälsans ledning sökt dispens för de tre vårdcentralerna hos den så kallade vårdvalsenheten i Västra Götaland, som övervakar vårdvalsfrågorna.

Maritha Bäck är för egen del tveksam om en dispens skulle kunna hjälpa.

– Nej, den gäller bara tillfälligt tills man har ordnat situationen och kan uppfylla kravet. Jag ser faktiskt inte hur det rent ekonomiskt kan vara möjligt att klara detta.

BT har sökt kommentarer från respektive vårdcentralchef. På Viskafors hänvisar man till sin områdeschef, Maritha Bäck, de båda övriga har inte gått att nå under fredag eftermiddag.

Succéstart för Staying Alive

$
0
0

Premiären för Staying Alive på nattklubben X&Y har alla förutsättningar att bli lyckad. När klockan var 21.30 i går sträckte sig kön över två kvarter.

Klubben riktar sig till danssugna som passerat 40-årsstrecket. Och att det var många som snört på sig dansskorna i går råder det inga tvivel om. Kön ringlade sig lång klockan 21.30 på fredagskvällen.

Bakom klubben står profilerna Göran Lohne och Pelle "Gul" Gunnarsson, som båda har fyllt 50 år och har saknat ett ställe att gå till.

– Klart att vi som passerat 40- och 50-strecket ska hålla oss levande, få gå ut och dansa och ha kul. Dessutom är ju Staying Alive jättehiten i filmen Saturday Night Fever från 1977 som antagligen alla presumtiva gäster har mer än ett minne av, sade Göran Lohne till BT för en knapp månad sedan.

Årskurs 5: "Jag träffar pappa för lite"

$
0
0

Det bästa med min pappa

Det bästa med min pappa är att han är händig och vill aldrig sitta still. Men på kvällarna då det är reklam på tv brottas vi och boxas med kuddar på händerna.

Min pappa är bra på Tradera, han är bra på engelska, Sing Star, han är snäll och han är bra på att laga mat och på att städa.

Han är bra på att hjälpa till. Han kan spela fotboll. Han är rolig.

Min pappa lagar den bästa kycklingen som är inlindad i parmaskinka med pasta till. Han kommer och tittar på mina innebandymatcher. Min pappa är bra på att städa.

Han är snäll och rolig.

Han är rolig. Han gillar att brottas. Han är bra på att ta hand om min lillasyster. Han hjälper till. Han ger bra presenter.

Min pappa är bra på att hjälpa till, till exempel med läxor. Bra på att laga mat.

Min pappa är bra på att laga datorer.

Han kan göra hamburgare.

Han är jättebra på att spela fotboll. Han är jättesnäll. Och han är hjälpsam. Han är också snabb.

Min pappa lagar god mat. Min pappa är bra på att köra.

Min pappa gillar att köra med mig. Min pappa är bra på att laga mat.


Det sämsta med min pappa
Att jag träffar pappa för lite.

Han jobbar för länge.

Han är inte så bra på att städa och laga mat.

Han kan inte spela dator.

Min pappa är dålig på att laga mat.

Han är glömsk.

Han kan bara laga några stycken maträtter. Han är glömsk, precis som hela min släkt.

Han jobbar mycket på kvällarna.

Min pappa hejar för högt när jag spelar innebandy. Min pappa jobbar mycket.

Han kan inte laga mat.

Han är dålig på Minecraft, han är glömsk Han är dålig på att göra frisyrer, på att shoppa, på att måla naglarna och på att sminka.

Det sämsta är att pappa aldrig orkar vara ute i snön. Och att mitt julgranspynt aldrig får vara i den stora granen.

Årskurs 7: "Det bästa är att han ger mig pengar"

$
0
0

Det bästa med min pappa

Det bästa är att han ger mig pengar när jag behöver det. Sen stöttar han mig med skolarbetet.

Han köper saker till mig och bjuder mig på mat.

Min pappa lagar god mat. Om jag är ledsen så blir pappa väldigt orolig. Min pappa är rolig och har en rolig humor. Han lagar jättegod lasagne.

Han är otroligt snäll och finns alltid till för en. Och han är grym. Han gör världens bästa köttfärssås.

Det bästa är när vi kollar på Manchester United.

Han tjatar inte så mycket på mig. Han gillar att spela bowling.

Han brukar ta med pizza, film och godis. Vi brukar kolla på film hela kvällen.

Vi åker och gör mycket saker, till exempel åker vi och spelar minigolf eller tittar på bio.

Han är min fotbollstränare. Ibland skämmer han bort mig.

Han gör goda pizzor.

Han finns där för mig.

Han kan hjälpa till med det mesta ”om han orkar”. Han blir oftast så trött på dagarna efter skolan så att han somnar ;).

Han är bra på att säga ja. Han säger inte nej.

Han är snäll och har bra intressen.

Han är grym på att laga mat och grilla. Han skämmer bort mig ibland.

Han är bra på att bygga. Han grym på att grilla. Han skämmer bort mig ibland.

Han är så snäll och kreativ.

Man kan alltid lita på honom.

Han är väldigt glad och har lätt för att lösa saker och ting. Till exempel bråk och svåra situationer, samt finns han alltid där för mig.

Han ger mig pengar när jag ska ut med kompisar. Han har egentid med mig. Han älskar mig. Han bryr sig om mig.

Han finns för mig.


Det sämsta med min pappa

Det är inte direkt något som är en dålig egenskap men han jobbar skift och han är en tidsoptimist. Det sämsta är att han inte har lika bra humor som jag. Och att han lägger för hög press på mig, så när jag för ett B säger han ”men det finns väl något högre”.

Min pappa kan bli väldigt arg, orolig och rädd lätt. Han skiter väldigt länge på toaletten.

Han kittlar en till döds när han inte vill se på mina program. Han fiser stort och mycket.

När jag vinner på Fifa kastar han kontrollen i marken.

Han sitter och kollar på tv och chillar på kvällarna.

Han är tjatig.

Han blir lätt arg.

Ibland kan min pappa bli arg som fan!

Jag hatar när han blir arg.

Han är sträng hela tiden och ser inte saker ur min synvinkel.

Han blir arg snabbt.

Han kan vara bossig. Han ber mig göra saker han inte orkar göra ibland.

Han för snäll ibland.

Att han alltid gör och lägger sig så tidigt. Man hinner typ inte göra något med honom på vardagarna.

Att han är tidsoptimist och nästan alltid kommer sent.

Han är retsam.

Han stressar lite för mycket, men det händer sällan.

Han sover för mycket. Han kan inte hålla tider så bra. Han låter inte mig vara ut länge. Han tycker inte om att jag är på mobilen så mycket.

Han förklarar inte bra.


Årskurs 3: "Han lär mig köra bil"

$
0
0

Det bästa med min pappa

Min pappa är bra på att laga mat. Han är bra på att laga min cykel.

Han vet mycket om fotboll. Han lagar god mat. Min pappa är snäll.

Han är snäll och hjälpsam.

Han är jättesnäll och han är superrolig.

Min pappa är väldigt bra på att laga cyklar.

Min pappa är jättebra på att baka bullar.

Min pappa är bra på att laga spaghetti och köttfärssås.

Han kan laga saker. Min pappa är rolig.

Min pappa är bra på att städa. Min pappa är rolig.

Han är noggrann, han är smart, han är bra på att laga mat och han är hjälpsam.

Han är bra på att laga mat.

Min pappa är bra på att laga köttfärssås och spaghetti.

Han diskar, han är bra på att träna. Han är snäll. Han är rolig.

Han är bra på att laga tacos, busa och leka.

Han lär mig köra bil. Han kan jättemycket saker. Han hjälper andra.

Han är pysslig. Han är snäll. Han hjälper mig med läxor. Han säljer Skylanders-gubbar till mig.

Min pappa är bra på att vara snäll. Min pappa är bra på att spela Assassins Creed.

Han är snäll och jättebra på att städa. Han är jättebra på matte.

Han är bra på att spela piano.

Min pappa är stark. Min pappa är snabb. Min pappa är bra på att fixa saker. Min pappa är bra på fotboll.

Han är snäll.

Min pappa är bra på att laga mat. Pappa lyssnar på mig. Min pappa är bra på fotboll. Min pappa är bra på basket. Min pappa är bra på golf.

Min pappa är bra på sport och på att simma. Min pappa är bra på att laga mat.

Det bästa med min pappa är att han är bäst.

Min pappa är bra på att laga grejer.



Det sämsta med min pappa

Min pappa sitter länge på toa.

Min pappa är stressig ibland.

Han är inte bra på att baka.

Min pappa är sämst på att leka.

Han är jättedålig på att svara på frågor.

Min pappa är inte så bra på att städa.

Min pappa är sämst på att hålla reda på sina saker.

Han är glömsk.

Min pappa är inte bra på att baka.

Han glömmer bort saker snabbt.

Han är inte så bra på att städa.

Det sämsta med min pappa är att han tjatar så mycket.

Det sämsta med min pappa är att han jobbar så länge.

Min pappa är dålig på att städa.

Min pappa håller på med datorn. Min pappa är dålig på att gå.

Det sämsta med min pappa är att han sitter och kollar på datorn hela tiden.

Min pappa är sämst på att göra olika maträtter.

Han är sämst på lego-tv-spel.

Han är inte bra på att stretcha.

Han kan inte lägga ifrån sej telefonen. Han lägger brakare.

Han lägger strumpor överallt. Han är lat.

Han kan inte cykla.

Han blir arg ofta.


Misshandlades utanför lägenheten

$
0
0

In på morgontimmarna blev en 35-årig man grovt misshandlad utanför en lägenhet på Salängsgatan.

När polis anlände till platsen, visade det sig att den 35-årige mannen hade fått ta emot både sparkar och slag. Mannen hade bland annat skador i ansiktet och smärtor i rygg och nacke.

35-åringen fördes till sjukhus, men kunde inte höras eftersom han var för berusad. Mannen kommer eventuellt att höras under dagen. I nuläget finns det inga kända vittnen till händelsen och även gärningsmannen är okänd enligt utredningsbefäl Bengt-Erik Bjärenstam i Borås.

Barnens betyg: Pappa, du är bra

$
0
0

Svenska pappor är engagerade och delaktiga. Och kort sagt: bra. Det tycker både experten och barn i Borås.

– Betyget blir högt, väldigt högt, säger Philip Hwang, psykolog och professor.

Samma omdöme har de XX barn som vi bad att tycka till om sina pappor. Uppgiften var enkel: skriv det bästa respektive sämsta med din pappa. Vi besökte en tredje-, en femte- och sjundeklass på tre olika Boråsskolor och bemötandet blev ganska väntat. Från de yngstas sprudlande spontanitet till högstadieelevernas något mer avvaktande hållning. Ungefär som det ska vara, alltså.

”Vilket är det bästa med era pappor?” var första frågan från tredjeklassarna. Kort redogörelse sedan var arbetet i full gång. ”Stavas snäll med e eller ä”? hördes från en av bänkraderna. Bland sjuorna spretade svaren mer – en del hyllar sina fäder, för andra står pappa inte så där högt kurs.

Ett överslag av vad barnen skrev ger en snabb bild av dagens pappor: de är bra på att laga mat och fixa saker, samt att de stöttar sina barn. På minuskontot finns att de ofta kan bli arga, är mindre duktiga på att städa och har svårt att passa tider.

Så långt barnens egna ord, men hur bra är dagens pappa egentligen? Philip Hwang har koll. Han är verksam på Göteborgs universitet och har forskat om föräldraskap, barn och familjers utveckling och papparollen sedan länge. Och kan också jämföra svenska pappor med övriga världen.

– Egentligen är det bara Norge som kan konkurrera när det gäller hur mycket papporna är hemma med sina barn, säger han.

Just när det gäller föräldraledighet är det läge att fira – i år det 40 år sedan föräldraförsäkringen infördes istället för moderskapsförsäkringen. Men det var ändå en lång bit till jämlikhet. 1980 tog papporna ut fem procent av föräldraledigheten, trots den nu legendariska kampanjen med Lennart ”Hoa-hoa” Dahlgren med en bebis i famnen.

– På 70-talet var det mer sällsynt med jämställda par. Pappan hade makt över yrkeslivet, mamman över hemmet. Idag är papporna mer engagerade, även om han tidsmässigt inte är hemma lika mycket som mammorna, även om han inte går på föräldramötet eller följer med till barnavårdscentralen. Men det finns en annan medvetenhet idag.

I dag tar papporna ut nästan 25 procent föräldraledigheten. Kan tyckas vara en låg siffra efter 40 år, men Philip Hwang väljer att se på ett annat sätt.

– Det är ungefär som om ett glas är halvfullt eller halvtomt. Jag ser det mer som halvfullt. Det är klart att det finns mycket mer att göra, men när jag samarbetar en amerikansk socionom tycker han att det är helt fantastiskt, det är en bra påminnelse.

Till skillnad från en stor del av omvärlden är förutsättningarna helt annorlunda i Sverige. Philip Hwang pekar på föräldraförsäkringen, barnomsorgen och inställningen. Arbetsgivare tar i dag för givet att papporna är hemma

– Tankesättet är oerhört rotat. Ta bara det att vi har haft åtta år med en borgerlig regering mitt under en europeisk lågkonjuktur och inte skurit ner något alls i föräldraförsäkringen, som ändå kostar mycket pengar.

I dag är det ingen som tittar snett på en hemmapappa, annat var det Philip Hwang var hemma med sina fyra söner.

– Jag blev lite av en visa bland mina kompisar, sågs ibland som en svikare, berättar han. Jag gjorde helt annorlunda saker och det hände att de sa till sina partners ”prata inte mer om vad Philip gör”.

Men det är ändå uppenbart att det fortfarande finns skillnader i dag. Kvinnorna tar ut en större del av föräldraledigheten och tar oftare ett större ansvar hemma. Och kanske inte heller släpper in männen.

– Jo, det är den där grindvaktstesen, som jag inbillar mig stämmer. Kanske inte är så konstigt. Det finns en segregation på arbetsmarknaden, kvinnor arbetar mer deltid och har lägre lön. Vissa kan se det här som en möjlighet, då kan det vara för mycket begärt att släppa makten om hemmet.

Men hur tror han då barnen beskriver sina föräldrar? Ja, ungefär som de alltid har gjort. Trots nya roller och ett annat tänkande anar Philip Hwang ändå inte att barnens syn på sina pappor har förändrats lika mycket under åren.

– Jag tror att barnen svarar ganska likartat. Att det bästa med pappa är när de gör saker tillsammans, aktiviteter. Och de sämsta att han är för mycket på jobbet och inte alltid har tid. Trots att det har hänt mycket är det inte säkert att det återspeglas i den bild barnen har.


Karin Samuelsson: Besked som ger hopp

$
0
0

Det finns en reklamslogan som liksom fångar vår tid i en enda mening: Because I'm worth it.
Ingen minns längre sminkföretaget som hittade på detta genidrag till slogan. Men vi använder den hela tiden när vi tycker att vi vill unna oss saker. En ny klänning. Helkaklat badrum. Snygga skor. Superfin salladsskål. Ännu en tröja, på rea och allting. Senaste barnvagnsmodellen. Och så vidare, i all oändlighet.

Jag som jobbar så hårt (eller har det så stressigt med barnen, eller var så trött i morse, eller har tränat så duktigt, eller vad som helst), nog är jag väl värd en ny pryl som belöning?

Men kanske är något på väg att hända. Linda Hedström, kanslichef på avdelningen Stil hos Svensk handel, sa i BT förra helgen att modebranschen håller på att förändras. Kunderna blir allt mer intresserade av hållbarhet - det betyder att de har mindre intresse för slit och släng, och större efterfrågan på kläder som håller i längden. Och branschen måste anpassa sig, till exempel genom att försöka sälja tjänster också, inte bara nya kläder och skor.

Om det stämmer är det storslagna nyheter och det är bara att hoppas att andra branscher hänger med. Att bara konsumera mer och mer prylar funkar liksom dåligt i en begränsad värld.

I Sverige konsumerar vi redan som om vi hade tre jordklot. Det är vad som skulle behövas om alla människor i världen skulle ha det som vi.
Dessutom är det ju så smart ekonomiskt att konsumera mindre. Ja, det kanske inte känns så för den modeföretagare som har vant sig vid att dra in pengar på snabbt växlande mode och ständigt nya kollektioner. Men inte ens modeföretagare kan leva enbart av försäljningspengar, utan behöver såna där saker som frisk luft, rent vatten, frånvaro av krig och katastrofer och annat i den stilen.

Att konsumera mindre betyder att vi måste vara tuffa mot oss själva. Behöver jag verkligen detta? Duger det gamla, som jag redan har? Kan jag köpa begagnat? Kanske laga eller pimpa nåt som redan finns?

Och pengarna som blir över kan man fortfarande använda till att unna sig saker, fast det får bli något annat då. Helst inte ideliga flygresor förstås, det är inte heller så hållbart. Men finmiddagar på stan är bra. Fika med vännerna. Ny frisyr.

Kanske kan man till och med kosta på sig att jobba lite mindre. Lägga lite mer tid på barnen, eller någon annan man älskar. Eller ha tid – och ork - för en hobby.
Där snackar vi verkligen lyx, något att unna sig.
Tänk så här: you're worth it.

Sushirestaurang skapar konkurrens

$
0
0

Sushi har på senare år seglat upp som en stark konkurrent till en rad andra specialiteter på Borås restaurangmenyer.

Restaurangerna som serverar den japanska rätten har blivit en allt vanligare syn i stadsbilden. I centrala Borås finns minst åtta ställen som inriktat sig på sushi. Dessutom finns det flera restauranger som förutom andra rätter även erbjuder sushi på menyn.

I veckan öppnade ännu en sushi­restaurang centralt i Borås och ägaren, Kjell Järnros, gör ett rejält lappkast.

– Jag äger och driver ett antal fastigheter i Göteborg, så det här är en helt ny bransch för mig. Men min fru har arbetat på sushirestaurang i Göteborg, så hon kan det här, säger han.

Inte nog med att Kjell Järnros kastar sig in i en för honom helt ny bransch, han och frun Yan Jun är dessutom nyblivna boråsare.

– Vi sålde vårt hus i Göteborg och flyttade hit nu i höst, säger han.

Renoveringen av restaurangen har pågått sedan tidigt i somras, en del av arbetet har paret gjort själva.

– Vi har lagt ner mycket jobb det var rejält nedslitet här när vi tog över den här lokalen som har varit en klädbutik innan, säger Kjell Järnros.

Restaurangen har i nuläget två anställda, men Kjell räknar med att utöka med ytterligare en anställd inom en snar framtid.

I veckan var det premiär, hur gick det?

– Det har gått bra, ingen kö direkt, men det ser lovande ut, säger Kjell Järnros.

Det finns ju redan ett antal ­sushirestauranger i Borås, finns det verkligen plats för ytterligare en?

– Jag tror att gör man bara den bästa sushin så finns det plats för ytterligare en, säger Kjell Järnros.

Satsningen som han och frun gör i Borås är långsiktig.

– Man får ge det här lite tid. Jag räknar inte med att det ska gå med vinst förrän 2016, säger Kjell Järnros.

Meng Li och Yunxiang Jia driver Chihaya Sushi på Fabriksgatan och öppnade för drygt ett år sedan. Restaurangägarnas koncept är att blanda västerländska smaker med traditionell japansk sushi, och rädda för konkurrensen är de inte.

– Kanske påverkar en ny restaurang oss inledningsvis, men jag tror att det är mer utmanande för dem än för oss. Det är fri etableringsrätt och det vi kan göra är att förbättra vår kvalité, bli bättre och utvecklas, säger Meng Li.

Dyr känga läcker mest

$
0
0

Sämst vattentäthet har en dyr känga i Gore-Tex-material.

En bra vintersko ska både stå emot vatten, andas och hålla värmen. Tyvärr är det inte många skor i Testfaktas test som klarar detta.

Ecco och Viking får båda höga slutbetyg, men den tredje skon i Gore-Tex-material håller inte tätt alls.

Timberland klarar bara 1 500 steg i vatten på ena skon och drygt 3 000 steg på den andra innan den börja läcka. Det kan jämföras med minst 200 000 steg för de bästa skorna i testet. Enligt laboratoriet beror resultatet på att membranet hade gått sönder vid lästningen av skon.

Ett märke som försämrat sin vattentäthet rejält sedan i fjol är Eurosko. Då fick den toppbetyg i denna del, men i år klarar skon bara 8 000 respektive 18 000 steg innan skorna börja läcka.

Din Sko däremot håller emot vätan klart bättre än förra året, men tyvärr är andningen lika dålig som tidigare.

Text: Martin Hansson

Cityliv ? Rakt över disk

$
0
0

Fyra frågor till Jennifer Andrén, biomaskinist vid Biostaden 2001.

Går fler på bio under hösten?

– Generellt sett ja men det beror också mycket på när storfilmerna får premiär under året. Men oftast sker det på hösten.

När har ni er peak i antal biobesökare?

– Det brukar öka och öka under hösten för att sedan nå sin topp på juldagen. Då släpps oftast årets mest efterlängtade filmer.

Vad är speciellt med att gå på bio i höstmörkret?

– Folk i allmänhet, och även jag, tycker nog att det framförallt är mysigt att kura ihop sig i biosalongen under höstmånaderna när det är mörkt ute. Sedan finns det kanske inte så många andra alternativ på vad man annars kan göra när det ofta är regnigt och kallt ute.

Vilken film rekommenderar du att se?

– Gone Girl. Den är två och en halv timme lång men jag har inte hört någon som har varit uttråkad en minut när de sett filmen. Den är fantastisk.

Cityenkäten ? Är du bra på att äta med pinnar?

$
0
0

Är du bra på att äta med pinnar?

Pontus Friberg, 29, Stockholm

– Nej, jag är fördjävlig, haha. Jag har försökt men det gick inget vidare. Jag får fortsätta försöka helt enkelt.

Lena Eliasson Svensson, 58, Borås

– Jag har aldrig testat. Jag har svårt för rå fisk och tror aldrig jag kommer pröva att äta sushi.

Tina Lundell, 43, Borås

– Jag tränar på det. Jag besökte nyligen min dotter som bor i Kina. Då fick jag fyra veckors övning av de bästa. Men jämfört med dem är jag nog inte så vass.

Kjell Karlberg, 59, Borås

– Jag kan om jag måste men jag äter sushi väldigt sällan så jag har fått lite övning.

Viewing all 5013 articles
Browse latest View live